Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

PSIFIAKOI TAXOGRAFOI VDO


    Τί είναι ένας ψηφιακός ταχογράφος 

    Ένας ψηφιακός ταχογράφος είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα το οποίο καταγράφει τους χρόνους οδήγησης και ανάπαυλας για τους οδηγούς και τους συνοδηγούς των επαγγελματικών οχημάτων. Επιπλέον η ταχύτητα του οχήματος, η απόσταση που διανύεται και άλλες σχετικές με το σύστημα παράμετροι καταγράφονατι. Τα στοιχεία αποθηκεύεται σε μια μνήμη (μαζική μνήμη) μέσα στη μονάδα και έξυπνες κάρτες των οδηγών (κάρτες οδηγών). Η νομική βάση για τον ψηφιακό ταχογράφο είναι οι κανονισμοί (EC) Αρ. 2135/98,Αρ. 1360/2002 και 561/2006.

      Γιατί μια ψηφιακή μονάδα αντικαθιστά τον αναλογικό ταχογράφο?

      Η ΕΕ είναι δεσμευμένη στη βελτίωση της συμμόρφωσης με τον υποχρεωτικό χρόνο οδήγησης και ανάπαυλας. Για αυτόν τον λόγο ο κανονισμός (ΕΚ) 2135/98 και 561/2006 θεσπίστηκε, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα νέα οχήματα εντός της ΕΕ που απαιτείται για να έχουν ταχογράφο πρέπει να εγκατασταθούν με ψηφιακούς ταχογράφους από 1η Μαίου 2006.

      Θα υπάρξουν μόνο ψηφιακοί ταχογράφοι στο μέλλον ?

      Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την 1η Μαϊ'ου 2006 όλα τα νέα επαγγελματικά οχήματα πρέπει να φέρουν ψηφιακό ταχογράφο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία γενική υποχρέωση να μετατραπούν τα υπάρχοντα οχήματα, για κάποια έτη οι στόλοι θα λειτουργήσουν με μικτή λειτουργία και ψηφιακών και αναλογικών ταχογράφων. Εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αναλογικοί ταχογράφοι θα συνεχίσουν να εγκαθίστανται στα οχήματα για το εγγύς μέλλον.

        Απαιτείται έγκριση για τους ψηφιακούς ταχογράφους ?

        Ναι. Η διαδικασία έγκρισης είναι μια δοκιμή ασφάλειας στην οποία πρέπει να αποδειχθεί ότι δεν είναι δυνατό να “πειραχθεί” η μονάδα, μια λειτουργική δοκιμή που αποδεικνύει ότι ο ψηφιακός ταχογράφος εκπληρώνει όλες τις λειτουργίες που απαιτούνται  στο παράρτημα  1 Β και μια δοκιμή διαλειτουργικότητας που εξασφαλίζει ότι οι διαφορετικοί τύποι ταχογράφων είναι συμβατοί ο ένας με τον άλλον.

          Ο ψηφιακός ταχογράφος DTCO πρέπει να βαθμονομείτε τακτικά ?

          Ναι, η συσκευή του ψηφιακού ταχογράφου πρέπει να βαθμονομείτε από ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο βαθμονόμησης κάθε 2 έτη. Αυτή η απαίτηση ισχύει σε όλη την ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου