Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011



Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων

Με βάση τα σημερινά δεδομένα κάθε αυτοκίνητο πρέπει να είναι εφοδιασμένο με ΚΕΚ εφόσον έχει συμπληρώσει έναν χρόνο από την πρώτη φορά που κυκλοφόρησε στους ελληνικούς δρόμους. Η κάρτα πρέπει να ανανεώνεται ανά 12 μήνες για τα Ι.Χ. και ανά 6 μήνες για τα επαγγελματικά οχήματα (όπως είναι τα ταξί και τα φορτηγά).

Ο θεσμός της «Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων» (Κ.Ε.Κ.) καθιερώθηκε κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου 3 του Ν.2052/92. Eντάσσεται στα μέτρα για την αντιμετώπιση του νέφους στα μεγάλα αστικά κέντρα και υλοποιείται με την καθιέρωση ειδικού ελέγχου καυσαερίων για όλες τις κατηγορίες των κυκλοφορούντων οχημάτων.
Σύμφωνα με τον "θεσμό της Κ.Ε.Κ." όλα τα κυκλοφορούντα αυτοκίνητα θα πρέπει να ελέγχονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, από ειδικώς προς τούτο εξουσιοδοτημένα συνεργεία ή από τα ΚΤΕΟ αν είναι προγραμματισμένο να υποστούν περιοδικό τεχνικό έλεγχο, για να διαπιστωθεί αν οι εκπομπές καυσαερίων βρίσκονται εντός των επιτρεπτών ορίων και να εφοδιασθούν με έντυπο ΚΕΚ.
Η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων για τα επιβατηγά ΙΧ και τα μικρά φορτηγά με μικτό βάρος μέχρι 3.5 τόνους ισχύει ένα έτος , ενώ για τα υπόλοιπα οχήματα 6 μήνες .
Η εξουσιοδότηση των συνεργείων επισκευής αυτοκινήτων για την έκδοση ΚΕΚ γίνεται από τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών (πρώην Υπηρεσίες Συγκοινωνιών) των Νομαρχιών της χώρας, εφ’όσον διαπιστωθεί, ύστερα από έλεγχο, ότι πληρούν τις προϋποθέσεις και έχουν τον ειδικό εξοπλισμό που έχει καθορισθεί με Κοινή Απόφαση των Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Μεταφορών και Επικοινωνιών (103079/3712/92).
Τα συνεργεία που εξουσιοδοτούνται να χορηγούν Κ.Ε.Κ. έχουν ειδικό εξοπλισμό ανάλογα με τον τύπο των οχημάτων. Συγκεκριμένα:
• σε βενζινοκίνητα ή υγραεριοκίνητα αυτοκίνητα χρησιμοποιείται αναλυτής ελέγχου καυσαερίων τεσσάρων τουλάχιστον παραμέτρων, μονοξειδίου του άνθρακα (CO), διοξειδίου του άνθρακα (CO2), ακαύστων υδρογονανθράκων (HC) και Οξυγόνου (Ο2) καθώς και του συντελεστή (λ).
• για τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα είναι απαραίτητο πέραν του άλλου υποχρεωτικού εξοπλισμού τους και όργανο ελέγχου καυσαερίων(Νεφελόμετρο).
Ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις των συνεργείων υπόκειται σε επιθεώρηση από τεχνικούς υπαλλήλους των αρμοδίων περιφερειακών Υπηρεσιών και Κ.Τ.Ε.Ο. για την διαπίστωση της καλής λειτουργίας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου